Dirigent

Gerard de Wit is een van de jongere pioniers van de oude muziek. Als organist, klavecinist en dirigent is hij ambassadeur voor de oude muziek, in het bijzonder de muziek tussen 1562 (het geboortejaar van Sweelinck) en 1809 (het sterfjaar van Haydn). Daarbij neemt het werk van Johann Sebastian Bach een centrale plaats in. Gerard werd in 1985 geboren in Dordrecht als benjamin van een muzikale familie. ‘Het was vooral mijn vader die mij muzikaal stimuleerde. Hij gaf mij de eerste orgellessen en naast hem op de orgelbank deed ik praktische ervaring op. Zijn spel werkte aanstekelijk. Dat wilde ik ook!’ Met zijn leraar Ton Koopman legde hij de basis voor de voortzetting van de rijke oude-muziektraditie waar Nederland wereldroem mee oogstte.

Dutch Baroque Orchestra & Choir

In 2014 richtte Gerard de Wit het Dutch Baroque Orchestra en het Dutch Baroque Vocal Consort op. Gerard de Wit heeft met Dutch Baroque een eigen benadering van oude muziek die midden in deze tijd staat. Wat hem voor ogen staat, is een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek, uitgevoerd door verschillende generaties gespecialiseerde professionele topmusici die elkaar stimuleren en kennis en ervaring delen. Ook stelt hij zich open en ontvankelijk op voor nieuw onderzoek met betrekking tot de uitvoeringspraktijk en wil hij de muziek in z’n authentieke staat opnieuw bekijken en interpreteren. Zo wil hij de oude muziek toegankelijk maken voor een nieuwe generatie, zonder aan kwaliteit in te boeten. Welke muziek er ook op de lessenaar staat: als primus interpares en muzikaal leider achter het klavecimbel of orgel brengt hij ook ‘en public’ levendigheid en sfeer over. Net als bij zijn grote inspirator J.S. Bach speelt zijn positie als kerkorganist mee, waardoor hij van jongs af aan feeling heeft ontwikkeld voor liturgie. Ook in de vocale werken weet hij de daardoor de zeggingskracht te vergroten. Uitgaven onderzoekt hij op juistheid, hij corrigeert noten en tekst waar nodig en brengt tot in de kleinste detail dynamiek, articulaties en fraseringen aan en gaat daarnaast vrij om met het toevoegen van versieringen. Met zijn repertoirekeuze probeert hij te verrassen. Hij voerde een onbekende oerversie van de Messiah uit 1741 uit en reconstrueerde een verloren gegane enkelkorige versie uit 1729 van de Mattheus Passion.

Klavecinist, organist en docent

Gerard de Wit heeft een uitgebreid repertoire. Als klavecinist en organist voert hij muziek uit van de renaissance tot en met het classicisme. Als organist heeft hij op de belangrijkste historische instrumenten van Europa gespeeld. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde Gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk. Naast zijn concertpraktijk geeft Gerard orgel- en klavecimbellessen. Als muziekdocent in het voortgezet onderwijs is hij verbonden aan de Scholengroep Driestar-Wartburg locatie Guido de Brés te Rotterdam.

Componist

Gerard de Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam. Een aantal orgelcomposities zijn uitgegeven bij de VOGG en Spiritoso Muziekuitgeverij te Ridderkerk.

Opnamen

Gerards uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler, dirigent en componist zijn vastgelegd op diverse cd’s. In 2015 richtte hij zijn eigen platenlabel op, Dutch Baroque Records. In 2017 verscheen op dit label een klankdocument met alle werken van de familie Van Noordt, aangevuld met werken van Claude le Jeune. In 2018 verscheen een cd met de ‘Epistelsonates’ van W.A. Mozart opgenomen in de Sint-Martinuskerk te Sint-Oedenrode en in 2020 een cd met transcripties van J.S. Bach ‘5 Sonatas for obligato Harpsichord or Organ and Recorder’. Eerder verschenen diverse opnamen met eigen Psalmbewerkingen.

Gerarddewit.nl en Dutchbaroquerecords.nl